Tarta rabarbarowa według Nigelli Lawson


Ja znowu tartę...no niestety mam takie delikatne zboczenie.

A ta jest bardzo ciekawa ze względu na ciasto.

Wygnieść szybciutko ze sobą trzeba 150g mąki, łyżkę cukru, 85g masła, 85g twarogu , 3 łyżki kremówki. Zagniecione ciasto i rozłożone w foremce odstawić trzeba na 60 min do lodówki.

Pieczemy ok 25 min przykryte papierem pokrytym grochem/fasolą/ryżem.

Gdy ciasto już wystygnie kładziemy na nie krem twarożkowy. Jest to wymieszane ze sobą 200g zmielonego twarogu, 200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 4 łyżki rumu.

A na to wykładamy pieczony rabarbar, czyli pokrojony na 2cm kawałki rabarbar posypany cukrem przykryty folią aluminiową i uprzednio pieczony ok 40 min. Można tez zrobić to w rondelku - wersja znacznie szybsza i ok 10 min dusić.Zanim wyłożymy na twarożek to studzimy.

Komentarze

  1. zjadłabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigella jest najlepsza. Nie wiem czy wiesz, ale na jesieni bedzie jej nowa ksiazka kucharska Nigellisima o kuchni wloskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rabarbar i takie delikatne zboczenia. Ech, jak możesz, zła jedna? Miałam już dzisiaj nic nie jeść, a tu ślinka kap, kap, .....

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wasze komentarze to miód cud i malina :) Bardzo za nie dziękuje.