Tarta rabarbarowa według Nigelli Lawson
Ja znowu tartę...no niestety mam takie delikatne zboczenie.
A ta jest bardzo ciekawa ze względu na ciasto.
Wygnieść szybciutko ze sobą trzeba 150g mąki, łyżkę cukru, 85g masła, 85g twarogu , 3 łyżki kremówki. Zagniecione ciasto i rozłożone w foremce odstawić trzeba na 60 min do lodówki.
Pieczemy ok 25 min przykryte papierem pokrytym grochem/fasolą/ryżem.
Gdy ciasto już wystygnie kładziemy na nie krem twarożkowy. Jest to wymieszane ze sobą 200g zmielonego twarogu, 200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru, 4 łyżki rumu.
A na to wykładamy pieczony rabarbar, czyli pokrojony na 2cm kawałki rabarbar posypany cukrem przykryty folią aluminiową i uprzednio pieczony ok 40 min. Można tez zrobić to w rondelku - wersja znacznie szybsza i ok 10 min dusić.Zanim wyłożymy na twarożek to studzimy.
Pyszności. :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńNigella jest najlepsza. Nie wiem czy wiesz, ale na jesieni bedzie jej nowa ksiazka kucharska Nigellisima o kuchni wloskiej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar i takie delikatne zboczenia. Ech, jak możesz, zła jedna? Miałam już dzisiaj nic nie jeść, a tu ślinka kap, kap, .....
OdpowiedzUsuń