Drób z sezamem , imbirem i pomarańczami

Dziś jedzenie trochę wcześniej niż w środku nocy Wam pokażę.
Bardziej obiadowo.

1/3 szklanki białego wytrawnego wina , 1/3 szklanki soku z pomarańczy i 2,5 łyżki sosu sojowego wlewamy do brytfanny i umieszczamy w nim mięso. Ja dałam kaczkę i kurczaka. Odstawić na ok 4 godziny w chłodne miejsce.

Pomarańcze - ok 3 - obrać i podzielić na cząstki.

1/2 szklanki czerwonej papryki pokrojonej w paski, 1/2 szklanki czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie paski, 2,5 łyżki świeżo posiekanego imbiru, 2 łyżki startej skórki pomarańczy.

Cały ten zestaw wkładamy do brytfanny z mięsem i do pieca. Pieczemy do miękkości.

Potem posypujemy uprażonym sezamem, już na talerzu. :) Ja podałam z ryżem.








Komentarze

  1. OMG... bądź tu jaroszem. Na te pomarańcze z sosem sojowym, pociekła mi ślinka ciekawości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiola zawsze na chwilę możesz przestać być jaroszem ;)
      Za mną od dawna chodzi kaczka a wiadomo, że kaczka + pomarańcze to duet doskonały. No nie powiem ale mi też ślina pociekła :)

      Usuń
  2. Muszę przyznać, że nawet jak jeszcze jadłam mięso, to nigdy nie zachęcało mnie połączenie owoców z nim...

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, jakie pyszności, mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wasze komentarze to miód cud i malina :) Bardzo za nie dziękuje.