Biały murzynek gruszkowy

125g białej czekolady trzeba rozpuścić na parze.
Mąkę 225g , proszek do pieczenia -jedna łyżeczka i szczyptę soli mieszamy ze sobą.
130g masła ucieramy z cukrem 100g.
Dodajemy po jednym żółtku i ciągle mieszamy. Sztuk 3.
Dodajemy stopioną czekoladę, suche składniki i mleko 125ml.

3 białka ubijamy na sztywną pianę , gdy już taka jest dodajemy wymieszane wcześniej składniki.

Połowę ciasta kładziemy na dnie formy, a na nim rozkładamy gruszki, potem nakrywamy je resztą ciasta.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do180 stopni.

Ja na upieczone ciasto położyłam krem zrobiony z kaszy manny ugotowanej z sokiem z gruszek - ugotowałam gruszki z cukrem i goździkami najpierw. Potem ugotowaną kaszę zmiksowałam z cukrem i masłem.




Komentarze

  1. Ho,kręcił rządzi-u nas ogrodnik;) ciasto wygląda smakowicie,a najbardziej ten wierzch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krecik oczywiście-mój telefon nie rozpoznaje bajkowych zwierzątek;)

      Usuń
  2. Brzmi pysznie :) Bardzo fajny talerzyk... moja mama już by Ci go zwędziła ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jak ciasto, brzmi i wygląda apetycznie, ale talerz! Bomba normalnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie, chyba sie skuszę i upiekę takie ciasto, gruszki u mnie wszyscy jedzą chętnie, więc nie będzie wybrzydzania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie, że jest inny i w dodatku gruszka z kaszą jako wsad - wypróbuję. Widzę, że nie tylko mnie podoba się też talerzyk...wzór. Od razu przypomina mi się bajka o kreciku i jego zmaganiach, dzieci lubiły go oglądać. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wasze komentarze to miód cud i malina :) Bardzo za nie dziękuje.