Ciasto z jabłkami - najlepsze na świecie




Przepis ten naprawdę okropnie mi pasuje. Jakoś się kiedyś nastawiłam, że strasznie mi smakuje ta szarlotka i dalej zaliczam go do przepisów ku pamięci. I jakoś się tak składa, że tylko jak go robię przypominają mi się jedne z cudowniejszych dni gdy przy szarlotce zdarzyło się wiele dobrego. :)

I żeby przywołać miłe wspomnienia zagniatam ciasto z 400g mąki, 25dag masła, 10dag cukru, 4 żółtek i takie zagniecione coś wkładam do lodówki.

Obieram minimum 2kg jabłek, ścieram to na tarce i posypuję 2 łyżkami cynamonu. Jeśli jabłka są kwaśne wybitnie to troszkę dosładzam.

Żadna filozofia prawda??

Połowę ciasta rozkładam na dnie formy do pieczenia. Nakładam jabłka, a druga połową ciasta przykrywam jabłka. Można zetrzeć na tarce ciasto wtedy znacznie ładniej się rumieni....ale mi się nie chce :) i rozwałkowuje po prostu i przykrywam.
Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godzinę.

A co do niechcenia to od dwóch dni jadę na tiramisu, dzieci w przedszkolu, mąż ma obiady biznesowe - tak to nazwijmy - wczoraj i dziś - a ja miałam mascarpone w lodówce to sobie zrobiłam tiramisu - na śniadanie tiramisu, na obiad tiramisu...ale się skończyło....więc jutro będę jadła to co Mateusz :)


A szarlotka naprawdę PYCHA!!

Komentarze

  1. Czekałam by nacieszyć oczy jakąś fajną kreacją a tym razem rozdrażniłam żołądek łakły słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już już niedłuo,...kończe jakieś 5 rzeczy to będzie szyciowo niedługo :)

      Usuń
  2. O, to widzę że dietę mamy podobną, bo ja od soboty też żyję tylko tym ciastem, no i niestety też się dziś skończyło. Ale zdaje sie, że jak dojdę do siebie po choróbsku, to będzie szarlotka, bo tyle jabłek na jabłoniach to chyba nigdy nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam uwielbiam ciasta z jabłkami pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  4. wszystko co jest pieczone i ma w składzie jabłka jest najlepsze na świecie;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepraszam - 25g czy 25 dkg masła??? bo ciasto to takie kruche.
    A daj kiedyś jabłka posiekane w plasterki - pychota bedzie jeszcze większa

    Pozdrawiam
    ivis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje za uwagę, już poprawiłam.
      a ja lubie jak akurat w tym cieście te jabłka się rozpraża i jest bardziej mus niż mięciutkie kawałki, ale rzeczywiście takie jabłucha w plasterkach są super do ciasta.

      Usuń
  6. ja tez lubie rozne takie....
    ostatnio robiłam ze sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam piec, ale szarlotka to u mnie jedno z ciast ,które w 99,9% NIE udaje się . Pozwól więc , że będę jadła oczami z zazdrości :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyyycha! Ostatnio podobne jadłam i przestać nie mogłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm z chęcią bym zjadła szarlotkę! ;d

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wasze komentarze to miód cud i malina :) Bardzo za nie dziękuje.