Risotto z krewetkami i szparagami

Ostrzegałam, że jem dużo krewetek i ze względu na sezon szparagowy wcinam również szparagi. I dlatego dziś na obiad było risotto z krewetkami i szparagami.
Sprawa jest banalnie prosta.
Na patelni na maśle podsmażamy cebulę posiekaną i czosnek. Dorzucamy do gotującego się ryżu i czekamy aż ryż będzie miękki.
Jeśli chodzi o krewetki i szparagi, to udusiłam krewetki z czosnkiem 10 min, szparagi 8 min gotowane i obiad gotowy. :)
A nie , jeszcze dorzucamy parmezan. A jak brak to można ostra goudę, albo jakiś inny ostry ser, a jak tego nie ma to np: dodać sok z cytryny, bo inaczej będzie mdłe to danie. Bo ryż i krewetki i szparagi są delikatne w smaku.
Mati nawet nie zdążył się znudzić..dał radę te 20 min wciskać piszczący przycisk przy piekarniku :)
A Wojtek aż prosił dokładkę.
Ania nieobecna. :)




Komentarze

  1. łaaaa :)
    wrócę TU!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję sobie to danie do moich inspiracji kuchennych! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no kuszą mnie te szparagi... ale jak patrzyłam u nas na ryneczku, to jakieś takie żółtawe były i bez takich rozwidleń na końcach... jakieś gładkie były, jakby "obrane"...
    Zwracać na coś uwagę przy kupowaniu? czy brać co dają, bo i tak będzie dobre?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żeby były jędrne :) Na końcach tych od dołu żeby nie były zbyt zdrewniałe. I może to były białe szparagi, bo te tutaj są zielone. A białe takie żółtawe właśnie są i te końce maja mniej takie rozwidlone.

      Usuń
  4. I would like to thank you for the efforts you have put in writing
    this website. I'm hoping to view the same high-grade content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal site now ;)
    my site :: http://pixocool.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wasze komentarze to miód cud i malina :) Bardzo za nie dziękuje.